torstai 2. helmikuuta 2017

Sonjan vaihto Alankomaissa

Sonja Aroranta oli vaihdossa Alankomaissa, Nijmegenissä syksyllä 2014 5 kuukautta Erasmuksen kautta.

Miksi hait vaihto-opiskelijaksi?
Olin jo yläasteaikoina päättänyt, että lähden jossain vaiheessa opiskelemaan ulkomaille. Lukiossa en vielä lähtenyt
vaihtoon, joten yliopisto oli ”viimeinen mahdollisuuteni” lähteä näin helpolla tavalla pidemmäksi aikaa ulkomaille.

Miten koit hyötyväsi vaihto-opiskelusta?
Sain valtavasti itseluottamusta opetellessani pärjäämään täysin vieraassa maassa, vieraan kielen ja vieraiden ihmisten keskellä. Rakensin uuden, merkittävän elämän sinne. Sain myös paljon elinaikaisia ystäviä ympäri maailmaa. Opin uuden kielen, opin rakastamaan uutta maata ja kulttuuria. Näiden lisäksi sain opiskeluja varten uuden näkökulman alaani: pääsin näkemään ja kokemaan, miten varhaiskasvatusta toteutetaan ja kasvatustieteitä opetetaan toisessa maassa. Hankin samalla kyltymättömän palon matkustamiseen ja uuden oppimiseen.

Miten päädyit kyseiseen vaihtokohteeseen?
Minulla ei ollut sen erikoisempia toiveita vaihtokohteelleni. Etsin kohdetta Euroopasta (Erasmuksen puitteissa), ja kriteerini olivat, että maassa puhutaan ja opetetaan sujuvasti englanniksi, Britannia pois laskien, sillä halusin mielellään johonkin maahan, jossa en vielä ollut käynyt ainakaan useasti.

Mitä opintoja suoritit vaihdossa ja millä kielellä?
Opiskelin opintokokonaisuuden nimeltä Education in International Perspective, englanniksi. Siihen kuului eri moduuleja, jotka sain valita useammasta vaihtoehdoista: Global Understanding, Performing Arts, Re-thinking Education, Math and Literacy sekä harjoittelujakso päiväkodissa/koulussa.

Minkälaisia opintosi olivat vaihtokohteessasi ja miten ne erosivat verrattuna Suomen opintoihin?
Vaihdossa yksi tärkeimpiä asioita on oppia uuden maan kulttuuria, tapoja ja tutustua uusia ihmisiin. Siksi monien vaihtokohteiden opinnot ovat ”helpompia” Suomen opintoihin verrattuna. Samaa opintopistemäärää ei vaadita niin paljoa työtä kuin Suomessa. Minun yliopistossani Hollannissa ei ollut luentotyylistä opetusta (vaihto-opiskelijoilla ainakaan) ollenkaan, vaan kaikki opetus oli ns. ”ryhmätunteja”. Välillä se painottui kuuntelemiseen, mutta meillä oli myös paljon ryhmätehtäviä sekä tunneilla että tuntien ulkopuolella. Kävimme myös Re-thinking Education –kurssilla vierailemassa esimerkiksi eri kouluissa ja Global Understanding -kurssilla olimme joka tunti Skype-yhteydessä toiseen, yhteensä kolmeen eri maahan keskustellaksemme heidän kanssaan. Useimmista kursseista lopputyönä oli essee (tai esseitä) tai jonkinlainen esitys/esitelmä. Yhdestä kurssista oli kurssikoe.

Miten hyväksiluit ulkomailla tehdyt opinnot tutkintoosi? (sivuaine tms.)
Sain tästä 30 opintopisteen kokonaisuudesta sivuaineen kandin tutkintooni.

Miten asuit vaihtokohteessasi ja mitä kautta löysit asunnon?
Jo hakuvaiheessa yliopistoni kysyi, haluanko järjestetyn majoituksen. Kaikki, jotka olivat ruksanneet tämän kohdan, saivat huoneen asuntolasta. Asuimme kaikki vaihto-opiskelijat samassa tai vierekkäisissä rakennuksissa, ja yhdellä ”käytävällä” asui noin seitsemän opiskelijaa. Monessa asui myös pari hollantilaista opiskelijaa. Jaoimme keittiön ja vessan, omassa huoneessamme oli kalusteiden lisäksi suihku ja käsienpesuallas.

Saitko apurahaa?
Sain Erasmuksen päiväapurahan.

Mikä oli parasta vaihtokohteessasi?
Ehdottomasti ihmiset. En voi vieläkään uskoa, kuinka mahtaviin ihmisiin pääsin tutustumaan. Heidän kanssaan elimme vaihto-opiskelun ylä- ja alamäet, tuimme toinen toisiamme, opiskelimme ja matkustelimme yhdessä ja pidimme hauskaa sekä arjessa että juhlassa. Ystäväni tekivät noista viidestä kuukaudesta superonnelliset.

Vinkkisi vaihtoon lähtijälle
Uskalla! Vaikka välillä tulisi epävarmuuden hetkiä, ja tuntuisi mukavammalta esimerkiksi jäädä Suomeen, jatka vain määrätietoisesti eteenpäin. Vaihtoon ja vaihtoon lähtemiseen kuuluvatkin epävarmuus ja jännitys. Kunhan lähtee avoimin mielin, ihmiset vaihtokohteessasi auttavat sinut näiden yli. Suosittelen myös todella asumaan yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Tämän lyhyen vaihtoajan kestää kyllä kimppa-asuenkin, vaikka aluksi tuntuisikin siltä, että on tottunut esimerkiksi asumaan yksin. Ystävät ovat kuitenkin niin tärkeä osa vaihtoa, ja yhteiset hetket esimerkiksi yhteisessä keittiössä ovat kuulemani mukaan olleet mieleenpainuvimmat hetket kaikille vaihdossa olleille tutuilleni. Yhteisasuminen kuuluu mielestäni vaihto-opiskelijan elämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti